Beata Śniechowska urodziła się w Zgorzelcu. Mieszka we Wrocławiu. Zanim na poważnie zajęła się gotowaniem, to przez 5 lat (2009-2014) prowadziła zajęcia dydaktyczne ze studentami Politechniki Wrocławskiej. Sporo czasu spędzała też w laboratorium badawczym pracując nad doktoratem. W pracy naukowej zajmowała się zagadnieniami dotyczącymi strat ciepła na przesyle oraz problemami związanymi z efektywnością energetyczną układów zaopatrzenia w ciepło. W 2014 roku obroniła doktorat z wyróżnieniem.
Gotowanie to dla niej odskocznia od rzeczywistości. Od zawsze uwielbiała krzątaninę w kuchni, poznawanie nowych smaków, jednakże obawiała się postawić wszystko na jedną kartę i zacząć robić to profesjonalnie. Dopiero po wygranej drugiej edycji programu MasterChef stwierdziła, że praca przed komputerem nigdy nie dostarczy jej tylu emocji i wrażeń co praca w kuchni. Odeszła z Politechniki Wrocławskiej i zaczęła pracować w profesjonalnej gastronomii. Spędziła 3 miesiące (maj-lipiec 2014 r.) na stażu w Bistro de Paris – restauracji Michela Morana. Później swoje umiejętności rozwijała pod okiem mistrza kulinarnego szefa kuchni w Hotelu La Regina ***** Pawła Oszczyka.
Obecnie gotuje, prowadzi warsztaty kulinarne oraz eventy gastronomiczne, pisze książki kulinarne, jest ambasadorką Wrocławskiej Książki Kucharskiej. W 2017 r. otworzyła własną restaurację MenuMotto, która mieści się przy ul. Hubskiej 54 we Wrocławiu.